Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új hírek(110)

2011.03.01

Nos, kezdjük talán a legfontosabbal: olasz lapértesülések szerint a VW Portugáliában fogja bejelenteni a WRC-be való belépésüket. Ennek a híresztelésen kívül lehet valódi alapja, hiszen éppen zajlik a Genfi Autószalon, ahol elvileg bemutatkozik egy 1.6-os, összekerekes Polo (a későbbi WRC alapja, valószínűsíthetően). Hogy ebből mi fog megvalósulni, az még nem tiszta, de elég valószínű, hogy jövőre már 4 gyártó lesz.

De ez csak a "szenzáció" egyik része. A másik, hogy itt fog debütálni a MINI Countryman, egyelőre még a SuperProduction (S2000-es autó, 1.6T-s motorral, 30mm-es szűkítővel, kisebb hátsó szárnnyal) Armindo Araújo és Daniel Olivieira kezei közt. Várhatóan később mindkét autó WRC-vé épül át. Mindenesetre mindenki kíváncsi, hogy hogyan fog mozogni az autó. A gyári csapat a májusi Szardínia Rallyen mutatkozik be a WRC változattal.

A harmadik hír pedig ezzel a SuperProduction kategóriával kapcsolatos. Ugye a MINI már áprilisban bemutatkozik, de a Ford sem késik sokat: a Fiesta SP májustól lesz elérhető.Tudni kell, hogy a WRC-k és az SP-k közt rendkívül kicsi a különbség, a MINI-n például a turbómotorral járó dolgok mellett csak a hátsó szárny más. A Fiesta szintén egyszerűen átalakítható, a S2000-es kasztniba csak be kell tenni a motort, intercoolert stb., és kész is az SP. Hozzá kell tenni, hogy ez a kategória valószínű módosításra szorul majd, hiszen a 30mm-es szűkítővel esélyük sem lesz az R4-es autókkal szemben. (Az SP-k így 270-280Le-sek, míg at R4-esek 300Le-sek; nem beszélve a S2000-es autókról, ahol a 207 Evo motorja 310Le-t tud...).

A Saab visszatérése sincs messze, ugyanis egy orosz befektetői vonal pénzt pumpált az North One Sports (a WRC tulajdonosa)-ba. Ugyanez a vonal a Saab-ban is érdekelt, így valószínűleg ők is bejelentik a belépésüket valamikor. Érdemes megemlíteni, hogy a Saab kezd visszatérni még a GM-konszernes idők előtti, régi önmagához. Ráadásul a mostani tulajdonos, a Spyker sportautókat gyárt és alakít át, így a tapasztalat sem okozna gondot.